He was the past President of Italian Society for Fats Research, Academic of National Italian Academy of olive and olive oil , awarded in 2010 with Stefano Fachini golden medal.
He had been a part of the last quarter of century of research activities on lipids, collocating himself at the center of related national and international research activities carried out both by personal work as well as through the Italian Society for Fats Research.
He was full professor of Food Chemistry, at the Dept. of Pharmaceutical and Food Chemistry DCTFA) (formerly Faculty of Pharmacy) at University of Genoa and Professor of Food Chemistry at University – “Campus Biomedico” in Rome too.
The activity of Prof. Tiscornia was mainly carried out at University of Genoa where, thanks to his leadership, a “school” has been established.
(https://iris.unige.it/cris/rp/rp01694/network#.X8umXKGg8WQ)
Many researchers cooperate with him, and this is a witness of his creativity.
On 1996, November 28th, following the Riccardo Monacelli’s intuition and motivation, Prof. Tiscornia founded, together with other eminent Colleagues, the Italian Society of Nutrition (SISA), one of the earlier scientific societies dealing with food topics, that was later joined by the national health institute (ISS) activities.
Ha presieduto il Gruppo Interdivisionale di Chimica degli Alimenti della Società Chimica Italiana, la Sottocommissione Oli Vegetali della Commissione Tecnica Italiana del Ministero delle Attività Produttive, presso il Ministero delle Politiche Alimentari, Agricole e Forestali ha presieduto, la Sottocommissione per l'Aggiornamento dei Metodi Ufficiali di Analisi degli Oli e dei Grassi ed il Gruppo Oli e Grassi del Comitato Italiano per il Codex Alimentarius (FAO\OMS), è stato inoltre rappresentante nazionale di nomina C.N.R. in seno alla sezione Oli e Grassi della IUPAC . E’ stato esperto italiano di Chimica Oleicola presso la Commissione CE (Bruxelles) ed esperto italiano di Chimica Oleicola del Consiglio Oleicolo Internazionale di Madrid. Nell’ambito comunitario, ha fatto parte del ristretto gruppo di ricercatori e tecnici incaricati di mettere a punto uno standard europeo per gli oli d’oliva, la cui attività portò alla pubblicazione del Regolamento (CEE) 2568/91, vera pietra angolare della storia della normativa del settore, su cui si è costruita tutta la successiva attività di normazione del settore. Sempre in quest’ambito, il prof. Tiscornia si è occupato direttamente ed operativamente della organizzazione e gestione delle sperimentazioni collaborative per la validazione di alcuni metodi analitici e del costante lavoro di revisione ed emendamento delle norme internazionali nel quale le sue capacità di sostenere pacatamente lunghe discussioni e di mediare hanno consentito, anche in situazioni difficili e potenzialmente conflittuali, di ottenere i migliori risultati possibili.
Within this, Prof Tiscornia directly collaborated on for creating and planning collaborative tests to validate some analytical methods, his capability of being engaged in long discussions without losing his calm, and looking for diplomacy, even in conflictual and bad situations, enduring great and positive results, overturning negative situations into positive situations thanks to his approach.
During his managing board in meetings of SISSG, as secretary and as President, Prof. Tiscornia has always conducted discussion with a great concrete approach that joined to his scientific equilibrium, that was very important within that group, ensured the respect of technical aspects, taking care to respect previous decisions.
Il Prof. Tiscornia è stato particolarmente efficace nella mediazione delle proposte divergenti, durante l'attività del Consiglio Direttivo, basandosi sulla Sua elevata conoscenza scientifica nel settore delle produzioni e del controllo delle sostanze grasse.
During his managing board in meetings of SISSG, as secretary and as President, Prof. Tiscornia has always conducted discussion with a great concrete approach that joined to his scientific equilibrium, that was very important within that group, ensured the respect of technical aspects, taking care to respect previous decisions.
Prof. Tiscornia had been very efficient in mediating between divergent proposals within the Managing board meetings, thanks to his deep knowledge in Fats and Oils Fields of production and control.
Prof. Tiscornia, leading SISSG after prof, Fedeli, promoted further studies on new analytical parameters suitable to evaluate olive oils, at national and international situation.
Oltre ai numerosi incarichi accademici ed istituzionali, del Prof Tiscornia vogliamo ricordare anche la persona amante dell'arte e del buon vivere, curioso conoscitore del mondo enoico ed estimatore dei grandi vini da collezione. Il suo portamento signorile richiamava le origini genovesi e l'aplomb inglese. Dietro al suo atteggiamento apparentemente formale, nascondeva un cuore sensibile che coloro che l hanno conosciuto non dimenticheranno