2022 “OLI E GRASSI ALIMENTARI: INNOVAZIONE E SOSTENIBILITA’ NELLA PRODUZIONE E NEL CONTROLLO” – Perugia

Prima Giornata 15 giugno 2022 – Oli di semi

Biochemical composition and antioxidant properties of Algerian date seed oils (Phoenix dactylifera L.) – Cinzia Benincasa CREA

Pressing seed oils: current situation under the regulatory standpoint – P. Bondioli (SISSG) – I. Calderari (ASSITOL)

Durum wheat: a sustainable germ Prof. Francesco Caponio (Università degli Studi di Bari Aldo Moro) – Giacomo Squeo, Roccangelo Silletti, Francesca Vurro, Giulia Napoletano, Marcello Greco Miani, Graziana Difonzo, Antonella Pasqualone, Francesco Caponio

Lipidic characterisation of a medieval oil from te Occitan Valleys: the “marmot” oil – Vladimiro Cardenia (University of Turin )

A multi-methodological approach for the hemp seed oils characterization – Giacomo Di Matteo (Sapienza Università di Roma)

Valuable oily seeds / cold pressed seed oils, world market and risk of the contaminants during supply chain – Pelin Günç Ergönül (Manisa Celal Bayar University)

Focus on avocado oil – Ing. Riccardo Stillavati (Amenduni)

Seconda Giornata 16 giugno 2022 – Oliva

Latest developments in EU marketing standards for olive oil – Laura Alexandrescu (European Commission DG-AGRI)

Sensory and instrumental dynamic methods to investigate perceived quality of Italian Extra Virgin Olive Oils – E. Aprea (Center Agriculture Food Environment C3A, University of Trento/Fondazione Edmund Mach)

A harmonized multi-analyte SPME GC-FID or GC-MS method for measuring volatile compounds in virgin olive oil: some evidence from the validation process – Enrico Casadei (Alma Mater Studiorum – Università di Bologna)

Analysis of Volatile Compounds: a potent multi-faced tool for EVOO quality evaluation – Cecchi L. (Università degli Studi di Firenze) Migliorini M. (CARAPELLI Firenze S.p.A.) Cane A. (CARAPELLI Firenze S.p.A.) , Giambanelli E. (CARAPELLI Firenze S.p.A.), Zanoni B. (CARAPELLI Firenze S.p.A.), Mulinacci N. (Università degli Studi di Firenze)

Il Med-Index un sistema di etichettatura dei prodotti alimentari per promuovere l’adesione alla dieta mediterranea incoraggiando i produttori a realizzare prodotti alimentari più sani e sostenibili Maria Lisa Clodoveo (Università di Bari)

The modern Oil Mill: extraction Efficiency, olive oil Quality, Diversification and Sustainability – L. Di Giovacchino – Ex Researcher of CRA-ISE – Pescara (Italy)

FlavourSpec® & Machine learning the new frontiers in instrumental support for the sensory analysis of virgin olive oils – Tullia Gallina Toschi (Università di Bologna), Alessandra Bendini (Università di Bologna), Ilaria Grigoletto (Università di Bologna), Enrico Valli (Università di Bologna), Cesare Rossini (Lab Service Analytica S.r.l.), Andrea Giomo.

SHELF-LIFE PREDICTIVE MODEL STUDY OF BOTTLED EXTRA VIRGIN OLIVE OIL BASED ON THE ANALYSIS OF HEAD SPACE AROMATIC MOLECULES” – Ylenia Esposito (Agritalia S.p.A. – Centro Direzionale Isola E2); Gianfranco Maltese (Agritalia S.p.A. – Centro Direzionale Isola E2); Andrea Giomo

Organic, new emerging processing technologies and quality control of extra virgin olive oil with multivariate approach – Turkan M. KECELI (University of Cukurova, Turkey)

NMR spectroscopy in extra virgin oil authentication – Lab group: Luana Bontempo, Pavel Solovyev, Federica Camin

An 1H NMR-Chemometric model for the classification of Italian Extra Virgin Olive Oils – M. Spano (Sapienza Università di Roma)

Correlation between the volatile compounds and the organoleptic characteristics of Extra Virgin Olive Oils – A. Serani 

Terza Giornata 17 giugno 2022 – Analitica

INANOIL Analyzers Automated characterization of olive oils – A. Carretta ( SRA Instruments S.p.A. Senior Application Specialist Food and Environmental)

Comparison of three different methodologies for the determination of hydroxytyrosol and tyrosol in relation to the health claim for olive oils – Tullia Gallina Toschi (Alma Mater Studiorum – Università di Bologna)

Solvent-saving sample preparation for high-sensitivity determination of MOSH and MOAH in vegetable oils” – Menegoz Ursol L., Moret S. (Università degli studi di Udine)

Advancing MOSH/MOAH analysis towards speciation and contaminants identification – D. Peroni(SRA Instruments S.p.A.) , A. Carretta(SRA Instruments S.p.A.) , L. Menegoz Ursol (Università degli studi di Udine) , S. Moret (Università degli studi di Udine) 

Terza Giornata 17 giugno 2022 – Tecnologia

Riduzione del contenuto di 3-MCPD e GE nell’olio commestibile: ultime tecnologie e innovazioni -TECHNOILOGY

Impact of polyphenol content and gelator type on the structure of extra virgin olive oil-based oleogels -Ciuffarin F.*, M. Alongi, P. Lucci, S. Calligaris, M.C. Nicoli (Università degli studi di Udine)

Basics of efficient and environmentally friendly vacuum systems – Christian Schulz (Körting)

Innovazione nella filtrazione degli oli vegetali ‘’Innovation in vegetable oils filtration’’ – A. Tessitori (ITALPROGETTI)

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